“Papa vond klassieke muziek eerst kattengejank, nu geniet hij ervan”


Lommelaar Kian Janssen (22) zit volop in zijn roaring twenties. Met zijn klarinet jaagt hij zijn droom na: muzikant worden in een operaorkest. Binnenkort krijgt hij misschien een kans aan de academie van Rotterdam of Helsinki. Maar eerst speelt hij op 10 mei een thuiswedstrijd in CC De Adelberg met zijn frisse en succesvolle Tinel Ensemble.  

Kian, veel jonge muzikanten kiezen voor gitaar of piano. Waarom bij jou de klarinet?

“Toen ik acht was, mocht ik verschillende instrumenten uitproberen op de Kunstacademie Noord-Limburg. Ik had interesse in de dwarsfluit, de hobo en de klarinet. Alleen uit de klarinet kreeg ik meteen geluid. Dus die is het geworden (lacht).”

Was je thuis al met klassieke muziek bezig?

“Mijn oma en opa luisterden klassiek, mijn ouders niet. Ze zijn nochtans heel muzikaal: papa speelt met zijn eigen band ‘Boven Water’ en mama speelt al jaren tenorsaxofoon. Vroeger vond papa klassieke muziek maar kattengejank, zeker als er hoge violen aan te pas kwamen. Gelukkig denkt hij daar nu anders over en geniet hij altijd van mijn concerten.”

Je passie voor klassieke muziek groeide dus buitenshuis?

“Inderdaad. Na vijf jaar muziekles in het Huis van de Jeugd in Lommel en de muziekacademie in Pelt, kwam ik terecht in het jeugdorkest van de academie en De Nieuwe Harmonie. Daar speelde ik ook nog even bij het volwassenorkest, waarna ik ben doorgestroomd naar de Koninklijke Harmonie van Peer, waar de focus meer op klassieke muziek ligt. Mijn middelbaar volgde ik op kunstschool Kindsheid Jesu in Hasselt, waar samenspel werd gestimuleerd. Zo groeide mijn liefde voor componisten als Mozart, Beethoven en vooral Wagner.”

Wanneer heb je beslist ‘Ik wil professioneel muzikant worden’? 

“Na 2 jaar in de KSO richting van Kindsheid-Jesu, werd het steeds duidelijker dat ik voor muziek wou gaan. Na het middelbaar ben ik aan het Lemmensinstituut in Leuven gaan studeren. In het begin speelde ik vooral om mijn leerkrachten trots te maken, nu speel ik om mezelf trots te maken. Ik haal er veel plezier uit om met deze mindset mijn passie na te jagen.”

Je hebt je vrienden van Tinel Ensemble op het Lemmens leren kennen?

“Klopt, de naam verwijst naar Edgard Tinel, een vroegere directeur van de school. Er staat een borstbeeld van hem in ons repetitielokaal en we vonden die naam wel goed klinken. We speelden eerst in verschillende projecten, maar hebben toen een ensemble gevormd met vier strijkers, een klarinet en een piano. Intussen spelen we heel veel in België en Nederland. Best uitzonderlijk voor een ensemble dat nog op school zit. We pakken het professioneel aan, zonder te vergeten dat het vooral heel leuk moet blijven!”

Jullie programma heet Roaring Twenties. Wat mogen we verwachten? 

“We spelen werk van componisten die hun stukken schreven toen ze twintigers waren – net als wij nu. We proberen klassieke muziek niet ‘hip’ te maken, maar we brengen wel speelsheid en plezier in onze uitvoeringen. Een knipoog hier, een lachje daar. Dat maakt het leuk voor publiek én muzikant.”

Ben je zenuwachtig voor je optreden in CC De Adelberg?

“Gezonde zenuwen zijn er altijd. Maar niets vergeleken met toen ik als invaller in de Koninklijke Muntschouwburg partituren met solo’s moest spelen die ik nog nooit had gezien, voor een volle zaal. Dat was pas stressen. Maar ik heb achteraf wel veel complimenten gekregen van het orkest.”

Hoe ziet de nabije toekomst er uit?

“Ik deed onlangs toelatingsexamen voor de Rotterdamse orkestacademie en de Sibeliusacademie in Helsinki. In Rotterdam speel je als student al mee in een professioneel orkest. In Finland spreken de indrukwekkende lesgevers en hun manier van lesgeven me vooral aan. Daar kan je trouwens tot 2 uur ‘s nachts oefenen op school, wat hier niet mogelijk is. Onlangs werd ik ook finalist op een internationale klarinetwedstrijd in Bulgarije. Dat gaf echt een boost.”

Het zou dus zomaar kunnen dat het concert in De Adelberg jouw voorlopig laatste met Tinel Ensemble zal zijn voor een tijd?

“Tinel Ensemble is sowieso voor het leven, ook als ik mezelf nog verder ga ontwikkelen in het buitenland. Het gaat sowieso heel bijzonder zijn om in De Adelberg te spelen. Ik ben heel trots dat ik mezelf en het ensemble kan presenteren in mijn thuisstad. Het is een mooie, intieme zaal waar fantastische ensembles zoals Susato Trio en Roeland Hendrikx Ensemble spelen. We kijken er allemaal heel erg naar uit.”