Caryl Strzelecki: Lommelse illustrator eert James Ensor
Lommelse illustrator Caryl Strzelecki maakte samen met Guy Didelez de dichtbundel 'James Ensor, mijn (on)gerijmd leven' waarin ze het levensverhaal van James Ensor vertellen. Dit boek werd later vertaald naar een prachtige voorstelling door muziekensemble Dimlicht en Tom van Outryve. De tekeningen van Caryl en James Ensor kwamen tot leven in CC De Adelberg.
Ben je zelf jong begonnen met tekenen?
Caryl: “Ik was als kind gefascineerd door autoraces en ben zo de strips van Michel Vaillant beginnen lezen. Ik begon ze ook na te tekenen en had plots een nieuwe microbe te pakken. Tijdens en na mijn opleiding aan de grafische school van Eindhoven, heb ik dan van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”
Je hebt een heel diverse carrière uitgebouwd.
Caryl: “Ik vind het leuk om mezelf telkens heruit te vinden, in plaats van vastgeroest te raken in steeds dezelfde herhalingen. Ik ben begonnen met cartoons, heb in de reclamesector gewerkt en heel wat jeugdboeken geïllustreerd. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld ook samengewerkt met Herman Brusselmans en Rudi Vranckx voor een aantal stripverhalen en stripromans. Eén van mijn leukste projecten waren misschien wel de illustraties die ik gemaakt heb bij de gedichten van de bekende Amerikaanse auteur Charles Bukowski.”
Onlangs liet je je ook inspireren door James Ensor?
Caryl: “Een bezoek aan het Ensor museum in Oostende zette me aan om samen met auteur Guy Didelez zijn leven te reconstrueren met tekeningen, rijmpjes en verzen. De originele prenten zullen in oktober te zien zijn in de bib. In aanloop naar deze expo begeleidde ik enkele Lommelse klassen uit het lager onderwijs tijdens een tekenworkshop. Ook een aantal van hun prenten zullen tentoongesteld worden.”
Je bent een gevierd tekenaar, maar loopt daar niet mee te koop.
Caryl: “Met opzet blijf ik bescheiden in het leven, maar zo nodig moet ik opkomen voor mijn verdiensten als illustrator uit het verleden. Ik bedoel, dat is het verschil met hard werken en weinig verdienen of net andersom. De prijzen die ik behaalde geven me de erkenning die in mijn droom of leven het verschil maken.”